Menza kaja :Gyümölcs főzelék husival és főtt krumplival . Ismerős ?

104114106_743659543070199_1937623312621316038_n.jpg

Szerintem senkinek sem kell bemutatni a most következő étel kombinációt . Ha valaha étkeztetek menzán akkor találkoznotok kellett vele és remélhetőleg akkora kedvencetekké vált mint nekem . Emlékeim szerint általában mindig péntekenként kaptuk , mondhatni jutalomnak számított . Sokak szerint semmi értelme a húst valamilyen édes szósszal tálalni de mondhatnak bármit szerintem igen is működik , legalábbis az én változatommal :D . Most , hogy visszatértem a földre ejtek néhány szót magáról az ételről is . Nem készítem olyan édesre a főzeléket  mivel már alapból a gyümölcsöknek is van egy édessége amit csak megtámogatni szeretnénk , nem pedig  elnyomni  . Valamint a kellő mennyiségű fűszertől egészen bámulatos íze lesz  , kb mintha a karácsonyt , a húsvétot és a szülinapodat egybe gyúrtad volna  .  Remélem ti is elkészítitek és nektek is elnyeri a tetszéseteket .

 

Főzelék : 

  • 2 db Red Chief Alma , Vilmos körte 
  • 1 ek teavaj ( Nem Rama vagy Vénusz ) 
  • 450 g meggy
  • 250 g eper
  • 1 tk fahéj
  • csipet kardamom , szerecsendió 
  • negyed tk szegfűszeg
  • fél tk őrölt gyömbér
  • 1 - 1,2 l víz
  • 3 ek cukor
  • 1 ek citromlé
  • 3 ek liszt
  • 4 ek görög yoghurt
  • 200 ml tejszín ( legalább 30% ) 

Többi hozzávaló : 

  • 400 g sertés karaj 
  • 4 db közepes méretű burgonya

 

Elkészítés : 

Az almákat , körtéket meghámozzuk majd pedig falatnyi méretűre felkockázzuk . 

Kevés vajon egy kicsit oda pirítunk nekik majd pedig hozzáadjuk a meggyet is .

Hozzáadjuk  a fűszereket majd pedig átforgatjuk még egyszer a gyümölcsöket , hogy mindenhova eljussanak ezek a csodás ízek .

Felöntjük vízzel , majd pedig mehet bele a cukor és a citromlé is . 

Legalább fél órát főzzük . 

 Amikor megpuhult a körte és az alma is akkor beletesszük a felkockázott epret is . 

Elkészítjük a habarást amihez a lisztet kikeverjük a tejszínnel és a yoghurttal .

Körülbelül még 5 percig főzzük  és utána levesszük a tűzről .

Következhet a hús . A karaj szeleteket sózzuk , borsozzuk majd pedig kérgesítjük mindkét oldalát .

Felöntjük annyi vízzel , hogy még pont ellepje majd pedig 40-50 percig főzzük .

A krumplit közben cikkekre vágjuk majd pedig puhára főzzük .

Nincs más hátra mint a tálalás . 

104111122_2687640851513034_2005406241896552492_n.jpg

Köszönöm ha megosztod a bejegyzést , találkozunk legközelebb is,  addig pedig gyere beszélgetni és tapasztalatokat cserélni Facebookra és Instagramra . 

 A bejegyzésben található képek a saját tulajdonomat képezik , felhasználásuk csak forrás megjelöléssel valamint az engedélyemmel kivitelezhető .

A bejegyzés trackback címe:

https://cake-b-fari.blog.hu/api/trackback/id/tr9315802554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P.Rate 2020.06.18. 03:22:36

Jaja, én is emlékszem gyerekkoromból, mikor a szakácsok a menzán válogatták az almákat és a körtéket, hogy csakis az adott fajták kerüljenek az ételbe, meg csak úgy szórták bele a fogásokba az abban az időben flancosnak számító fűszereket... Oh, wait...
"Sokak szerint semmi értelme a húst valamilyen édes szósszal tálalni" - az a pár kínai, no de hagyjuk... :D
"Most , hogy visszatértem a földre" - bist du sicher?
"Nem készítem olyan édesre a főzeléket mivel már alapból a gyümölcsöknek is van egy édessége" - wow.. Ezt most jól megtudtuk... Alapvetően a gyümölcsök édességéhez (ami ugye változó) mérjük a hozzáadott cukor mennyiségét...
"kb mintha a karácsonyt , a húsvétot és a szülinapodat egybe gyúrtad volna" - a karácsonyhoz van a szegfűszeg, az oké, de akkor nem kellene még hozzápakolni egy főtt tojást meg pár szál gyertyát?
"1 ek teavaj ( Nem Rama vagy Vénusz )" - főzőcskéző blog, de azt sem tudjuk, mi a különbség a vaj és a margarin között?? Mert ugyebár sem a Rama, sem a Vénusz nem foglalkozik vajjal... ;)
"csipet kardamom , szerecsendió, negyed tk szegfűszeg, fél tk őrölt gyömbér" - tipikus menzás fűszerek...
"4 ek görög yoghurt" - görög joghurt, vagy greek yoghurt...
"400 g sertés karaj" - sejtettük, hogy nem borjú (ugye az sem igazán menzás), másnak meg nemigen van "karaja"...
" kicsit oda pirítunk nekik" - szóval te is beszélsz főzés közben?? mert ez kb azt jelenti... :D
A képekkel kapcsolatban pedig hidd el, "kivitelezhető" a felhasználásuk az engedélyed nélkül is, max szerzői jogot sért. Bár azért jelezném, hogy nem a Loch Ness-i szörnyet fényképezted, szóval minimum gyanús, hogy bárki ebből gazdagodik meg...
Bocsi, nem bírtam megállni, ettől függetlenül legyen szép napod... :)

wrstjnethn 2020.06.18. 09:27:15

Én megettem minden menzás kaját, de ezt az ételt már akkor sem tudtam hova tenni. Ez szembement minden otthon hallott "a csirkecombot sem esszük csokitortával, mindent szépen sorjában..." bölcsességgel. A magyar üzemi étkeztetés számos fogása valamilyen épkézláb recept elkorcsosított változata, gondolom ez is. A sertéshúst sok helyen alma szósszal eszik, lehet innen burjánzott el a gyümölcsszószos menza változat. Nekem az emlékek hatására eszembe nem jutna megfőzni itthon, még a fenti recepthez hasonlóan felturbózott változatot sem.

Attilajukkaja 2020.06.18. 10:09:53

@wrstjnethn:
Egyetértek! Vad- vagy főtt húsokhoz szoktak adni egy kevés gyümölcs lekvárt vagy szószt, esetleg rántott camemberthez, de hogy egy gyümölcslevesbe tegyenek sült húst, olyat még nem hallottam. És nem is kóstolnám meg. Igaz, én a gyümölcsleveseket sem szeretem, mert nem esik jól desszerttel kezdeni az étkezést.

@P.Rate:
"azt sem tudjuk, mi a különbség a vaj és a margarin között?? "
Szerintem pont, hogy tudja, ezért írta, hogy vajat használjon az ember (már akinek tetszik a recept) és ne margarint.

Tatai Katalin 2020.06.18. 10:40:11

szerintem nem rossz, amit ir, az más kérdés,hogy a menzán általában buzadarával adták, s nem krumplival, s sült karajt még véletlenül sem láttam menzán, legalábbis a 7o-es években nem, általában sült csirkecombbal vagy főtt sertéscombszelettel. megjegyzem nem adták vegyes gyümölccsel, általában meggyszósz, almaszósz volt.

Attilajukkaja 2020.06.18. 13:30:33

@Tatai Katalin:
"általában sült csirkecombbal vagy főtt sertéscombszelettel"
Azért az se rossz, feltéve, hogy szereted a cukros húst. :o)
Anyukám leveshúst (marhát) tálalt néha meggyszósszal, de nekem sajnos az sem jött be. Hiába, ízlések és pofonok.

Cake by fari 2020.06.18. 22:40:14

@P.Rate: Szia én elfogadom , hogy neked nem tetszik sem az étel sem a recept ,de mindannyian mások vagyunk , más ízléssel . Nekem ízlik , neked nem ennyire egyszerű . Neked is legyen nagyon szép napod !!

Cake by fari

Friss topikok

Címkék

alma (1) amerikai (1) angol (1) asztal két főre (5) Ázsiai (1) bögrés süti (2) bogyós gyümölcsök (1) brownie (1) cakepop (1) cake by fari (1) citromos (2) citrusos (6) comfort food (7) csirke (3) csokis (3) csokitorta (1) cukormentes (1) dinnye (1) dió (1) egészséges (1) egytálétel (2) előétel (1) epres (2) erdei gyümölcs (1) fagyi (1) feta (1) fetapasta (1) főételek (12) fűszeres (2) gluténmentes (1) gyereknap (2) gyors recept (1) gyorsrecept (11) gyümölcsös (6) hal (1) haladószint (4) halas (1) halloween (1) házias ízek (6) hűsítő (1) húsvét (4) húsvéti sonka (1) interjú (1) jégkrém (1) karácsony (1) Karácsonyi (1) karácsonyi süti (1) Karácsonyi süti (1) karamell (1) karamellöntet (1) karantén konyha (7) keksz (5) kétszemélyes (4) kezdőszint (18) Kínai (1) krém (2) kuckókaja (5) lasagne (1) lecsós tarhonya (1) lekváros (1) lemoncurd (2) leves (1) magyaros étel (8) mák (1) málna (1) mandula (2) maradékmentő (1) mascarpone (3) menta (1) mentes (2) mentes receptek (2) menzás emlékek (1) mézeskalács (1) Mézeskalács (2) mézeskalács golyó (1) mézes mustáros (1) mousse (2) muffin (2) nemzetközikonyha (1) nutella (2) nyár (3) nyárias (2) olasz (1) olasz konyha (4) őszi (2) palacsinta (3) paradicsom (1) pekándió (1) piskóta (4) piskóta tekercs (1) pite (1) red velvet (1) reggeli (2) rémisztő (1) répatorta (2) retró kaja (1) ricotta (3) sajttorta (2) saláta (1) sonka (1) sütemények (22) sütés (3) sütésmentes (1) sütés nélküli (3) sütigolyó (1) sütőtök (2) technikák-ötletek (4) tejszínhab (3) tészta (1) tiktok (1) torta (3) túró (3) ünnepi fogások (3) viktóriapiskóta (1) zöldség a sütiben (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása