Ahogy egy korábbi írásomban mondtam, vannak bizonyos ételkombinációk amelyeket az isten is egymásnak teremtett. A mák-citrom összeházasítása is egy ilyen fantasztikum amelyből olyan csodás torták/sütemények születhetnek mint ez a mákos citromos csoda. Én egyszerűen oda vagyok ezért a két ízért és képes lennék szinte bármikor fogyasztani őket. A hatalmas imádat eredményezte ezt a tortát is , amit édesapám születésnapjára készítettem nem oly rég. Annyira jól sikerült, hogy gondoltam , megosztom veletek a receptet. Szaftos mákos piskóta , savanykás citromkrémmel és mascarpone habbal megbolondítva. Egyszerűen mennyei.
Hozzávalók a piskótához: (18 cm)
• 6 db tojás
• 120 g cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 közepes citrom reszelt héja
• 120 g darált mák
• 30 g finomliszt
• fél csomag sütőpor
• csipet só
Hozzávalók a krémhez:
• 750 g mascarpone
• 6 evőkanál cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
Hozzávalók a lemon curdhöz:
• 2 citrom reszelt héja és leve
• 160 g cukor
• 2 db egész tojás
• 1 tojássárgája
• 60 g vaj
Hozzávalók a díszítéshez:
• 100 g fehércsoki
• 2-3 evőkanál lemon curd
Elkészítés:
Piskóta
1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukor felével és a sóval kemény habbá verjük.
2. A tojássárgáját is kihabosítjuk a maradék cukorral és vaníliás cukorral , valamint hozzáadjuk a citrom héjat is. Fehéredésig verjük és utána pedig összekeverjük a fehérje habbal.
3. Beleszitáljuk a száraz hozzávalókat és addig keverjük amíg az összes csomó el nem tűnik.
4. 2 db 18 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral majd pedig kiadagoljuk a tésztát.
5. 180 fokon sütjük a piskótákat 20-22 percig.
Lemon Curd
1. A citromlét ( héjjal együtt ) felforraljuk.
2. A tojásokat kihabosítjuk a cukorral és amikor felforrt a citromos rész akkor folyamatos kevergetés mellett a tojásos masszához öntjük.
3. Visszatesszük a tűzre és addig melegítjük amíg el nem kezd besűrűsödni.
4. Amikor elkészült, lefóliázzuk a tetejét,valamint hűvös helyre tesszük.
5. Ha pedig egy másik elkészítési módot szeretnél kipróbálni, akkor az alábbi linken találsz hozzá egy szuper receptet.
Vaníliás krém
1. A mascarponet kihabosítjuk. Ez körülbelül 7-8 percet vesz igénybe.
2. Hozzáadjuk a cukrokat és további 2-3 percig habosítjuk még.
Összeállítás
1. A piskóta lapokat kettévágjuk.
2. Az egyik lapot megkenjük a krém ¼ részével, valamint egy kis peremet készítünk köré .Ugyanis ebbe a mélyedésbe fog kerülni a lemon curd.
3. A lemon curd ¼ része rákanalazzuk a krémre.
4. Ez a lépést még kétszer megismételjük.
5. A torta külsejét is bevojuk a krémmel
6. A fehércsokit a maradék lemon curddel felolvasztjuk majd ezzel díszítjük a torta külsejét.
7. Ha még maradt krémünk akkor habzsák segítségével kisebb-nagyobb csúcsokat formázhatunk a torta tetejére.
Ha tetszett a bejegyzésem vagy éppen egy új recept ötletet mutattam neked akkor támogasd kérlek a munkámat egy like formájában vagy éppen egy megosztással .Amennyiben bármelyik receptemet elkészíted, ne felejtsd el velem megosztani akár e-mail a cake_by_fari@hotmail.com címen vagy insta, facebook üzenet formájában. Legyen szép napotok! Sziasztok.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.