Epres túrótorta

img_20210606_192450_1-03.jpeg

 

Hála istennek még mindig tart az eperszezon. Így talán nem annyira cink, ha túlnyomó többségében csak epres recepteket teszek közzé. Egyik kedvenc kombinációmból született ez a torta,  amely nem más mint a túró és az eper. Az elmúlt évek alatt igazi túró függővé váltam , amely főként az édességek terén merül ki. Az eper iránti szerelmem meg szinte már kiskorom óta tart. Szinte minden formájában imádom ezt a két ételt és képes vagyok bármikor/ bármennyit megenni belőlük. A mi családunkban szinte mindenki hatalmas eper FAN , főként a feleségem Laura aki napi 1-1,5 kg epret is képes lenne megenni, ha nem lennék résen, hogy megakadályozzam benne. Sajnos attól tartok , hogy ez a betegség örökletes és a kislányunk ( Mirabella ) is eper őrült lesz mint a szülei ( persze csak viccelek ). De , hogy komolyra fordítsam a szót , had említsek meg néhány fontos dolgot a tortával kapcsolatban.

A piskóta különösebb magyarázatot nem igényel szerintem. Egy átlagos változat , amely számomra igazi aduász ,ha éppen valami egyszerű ,de nagyszerű tortát kell alkotni. Remek alapja szinte bármilyen krémnek, szinte alig morzsálódik és nagyon könnyen szeletelhető. 

A krém alapja egy túró püré. Amikor túrós krémet készítek szinte minden alkalommal botmixerrel átmegyek rajta, hogy kellően selymes és laza krémet kapjak végeredményként. Ha viszont valakit ez nem zavar akkor nyugodtan hagyhatja rögösen. Arra viszont fel kell készülnie lelkileg , hogy a torta külsejének a megkenése egy kicsit bonyolultabb lesz így. 

Az eperszósz. Nem használunk semmilyen sűrítő anyagot az epernél. Lassú tűzön addig melegítjük amíg szirupos állagúvá nem válik. Így nem csak , hogy megspóroljuk a liszt/ keményítő használatát, de még a színe is sokkal gyönyörűbb lesz. Az íze pedig valami mesés , főleg a túrókrémmel párosítva.

 

Hozzávalók a piskótához: ( 2 db 18 cm es laphoz )

  • 5 db tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 7 evőkanál finomliszt
  • 1/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • vanília őrlemény

Hozzávalók a krémhez:

  • 500 g túró
  • 4 evőkanál mascarpone
  • 3 citrom héja / 2 citrom leve
  • 4 evőkanál porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 300 ml habtejszín

Hozzávalók a eperszószhoz:

  • 500 g eper 
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 citrom leve és héja

img_20210606_200024-01.jpeg

Elkészítés:

  1. A szósszal kezdünk. A hozzávalókat egy lábasban addig melegítjük amíg szirupos állagúvá nem válik. Ha elkészült akkor kihűtjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk.
  3. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor felével valamint a csipet sóval.
  4. A sárgáját is kihabosítjuk a maradék cukorral valamint a vaníliával.
  5. A két masszát összekeverjük , majd pedig beleszitáljuk a száraz hozzávalókat is.
  6. A gyorsabb sütés érdekében érdemesebb elfelezni ezt az adagot és két tortaformában megsütni  a piskótákat. 
  7. A krémhez a túrót botmixerrel áttörjük. 
  8. Hozzáadjuk a cukrokat, a citrom részeit valamint  a mascarponet.
  9. A hideg tejszínt kemény habbá verjük , majd ezzel lazítjuk a túrós krémünket.
  10. Összeállítás: A piskóta lapokat elfelezzük. Az alsó lapot megkenjük krémmel majd erre kanalazzuk a szószt. Ezt a lépést még 2x megismételjük. Az utolsó tortalappal befedjük a tortánkat.
  11. A külsejét is bevonjuk a krémmel , majd pedig eper szemekkel és a maradék eperszósszal díszítjük.
  12. Mindenképp próbáljátok ki ,mert valami isteni finom.

Ha tetszett a bejegyzésem vagy éppen egy új recept ötletet mutattam neked akkor támogasd kérlek a munkámat egy like formájában vagy éppen egy megosztással .Amennyiben bármelyik receptemet elkészíted, ne felejtsd el velem megosztani akár e-mail a cake_by_fari@hotmail.com címen vagy insta, facebook üzenet formájában. Legyen szép napotok! Sziasztok. 

A bejegyzés trackback címe:

https://cake-b-fari.blog.hu/api/trackback/id/tr1416585382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Cake by fari

Friss topikok

Címkék

alma (1) amerikai (1) angol (1) asztal két főre (5) Ázsiai (1) bögrés süti (2) bogyós gyümölcsök (1) brownie (1) cakepop (1) cake by fari (1) citromos (2) citrusos (6) comfort food (7) csirke (3) csokis (3) csokitorta (1) cukormentes (1) dinnye (1) dió (1) egészséges (1) egytálétel (2) előétel (1) epres (2) erdei gyümölcs (1) fagyi (1) feta (1) fetapasta (1) főételek (12) fűszeres (2) gluténmentes (1) gyereknap (2) gyors recept (1) gyorsrecept (11) gyümölcsös (6) hal (1) haladószint (4) halas (1) halloween (1) házias ízek (6) hűsítő (1) húsvét (4) húsvéti sonka (1) interjú (1) jégkrém (1) karácsony (1) Karácsonyi (1) karácsonyi süti (1) Karácsonyi süti (1) karamell (1) karamellöntet (1) karantén konyha (7) keksz (5) kétszemélyes (4) kezdőszint (18) Kínai (1) krém (2) kuckókaja (5) lasagne (1) lecsós tarhonya (1) lekváros (1) lemoncurd (2) leves (1) magyaros étel (8) mák (1) málna (1) mandula (2) maradékmentő (1) mascarpone (3) menta (1) mentes (2) mentes receptek (2) menzás emlékek (1) mézeskalács (1) Mézeskalács (2) mézeskalács golyó (1) mézes mustáros (1) mousse (2) muffin (2) nemzetközikonyha (1) nutella (2) nyár (3) nyárias (2) olasz (1) olasz konyha (4) őszi (2) palacsinta (3) paradicsom (1) pekándió (1) piskóta (4) piskóta tekercs (1) pite (1) red velvet (1) reggeli (2) rémisztő (1) répatorta (2) retró kaja (1) ricotta (3) sajttorta (2) saláta (1) sonka (1) sütemények (22) sütés (3) sütésmentes (1) sütés nélküli (3) sütigolyó (1) sütőtök (2) technikák-ötletek (4) tejszínhab (3) tészta (1) tiktok (1) torta (3) túró (3) ünnepi fogások (3) viktóriapiskóta (1) zöldség a sütiben (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása