A piskóta egy olyan dolog számomra ami szerintem minden esetben a torták lelkét adja . Bármilyen finom is egy krém és kellemes állagú,de ha száraz és ehetetlen a tészta akkor elronthatja az egész élményt.Lassan már 3 éve tökéletesítgetem ezt a receptet és mondhatom,kipróbáltam számtalan variácót,összetevőt hozzá de azt kell mondjam,hogy végre megtaláltam azt a verziót ami minden szempontból vállalható.
Elképesztően puha , szaftos és nagyon könnyű szeletelni is ami sok esetben elég sarkalatos pont .Szerintem mindannyian találkoztunk már olyan recepttel ami egy olyan piskótát takart ami törik , elég durván morzsálódik és pusztán már a kezünkben darabokra esik . Nos ez nem olyan .Elképesztően elasztikus és nagyon könnyen lehet vele dolgozni .
Rengeteg pro tippet olvastam az elmúlt években ,hogyan lesz tökéletes a piskóta ,de nem mind váltotta be a reményeket .Hallottam olyat is,hogy csak akkor gyújtsam be a sütőt amikor már betettem a tésztát és akkor így elméletileg egyenletesen fog felemelkedni , nem esik össze a végén.Nos ennek gyakorlatilag sem értelme sem haszna nem volt.Kidolgoztam a saját kis variációmat amit azóta is előszeretettel használok és most megosztom veletek .
Hozzávalók :
- 12 db tojás
- 240 g cukor
- 130 g rétesliszt
- 120 g finomliszt
- fél csomag sütőpor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés :
-
A tojásokat szétválasztjuk .
-
A fehérjét a sóval félkemény habbá verjük utána pedig a cukor felét fokozatosan hozzáadagoljuk .
-
A nagy könyv szerint akkor tökéletes ha fejjel lefelé fodítjuk és nem esik ki a hab .
-
A tojássárgáját a maradék cukorral , vaníliás cukorral és a vanília kivonattal szintén kihabosítjuk .
-
Amikor már kifehéredett a hab akkor kész is van .
-
A két masszát összekeverjük majd pedig bele szitáljuk a száraz hozzávalókat is .
-
Egy kicsit megdöntjük a tálat és alulról felfele haladó mozdulatokkal szépen beledolgozzuk a száraz anyagokat .
-
Sütőpapírral kibélelünk két 24 cm átmérőjű tortaformát és felezzük a tészta adagot .
-
Spatulával vagy egy kanállal vékony , felfelé ívelő peremet csinálunk mivel majd ez segít a tésztának a végén felfele kapaszkodni . Így szépen megtud nőni és nem fog összeesni .
-
20-25 perc alatt el is készül , de azért tűpróbával ellenőrizzük ha netán nem lennénk biztosak benne .
Köszönöm ha megosztod a bejegyzést , találkozunk legközelebb is, addig pedig gyere beszélgetni és tapasztalatokat cserélni Facebookra és Instagramra .
A bejegyzésben található képek a saját tulajdonomat képezik , felhasználásuk csak forrás megjelöléssel valamint az engedélyemmel kivitelezhető .
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.