Ha bármi közös tulajdonságunk van anyummal , az biztosan az , hogy megőrülünk a savanyú ízekért . Édességek terén ez duplán igaz, ugyanis imádunk minden citromos desszertet , tortát , sütit , bármit amiben a citrom szerepel . Ezt a tortát a legutóbbi születésnapjára készítettem el , és annyira megtetszett a végeredmény mindekettőnknek , hogy úgy éreztem mindenképp dokumentálnom kell a receptet .
Évek óta hagyomány , hogy a családi születésnapokra én készítem a tortát . Ez idén sem volt kivétel , viszont mindenképp valami különlegessel szerettem volna készülni , mivel mégiscsak jó néhány hónapja nem láttuk egymást a családommal ( tudjátok , a karantén miatt ) , és ezért nagyon oda kellett tennem magam . Miután már kellően rástresszeltem a dologra , elkezdtem gondolkodni anyum fejével , hogy vajon milyen tortát enne szívesen eme jeles napon . És akkor beugrott . Egyszerűen imádja a savanyú ízeket , többek között a citromot ami így az elsőszámú jelöltté lépett elő .
A jó múltkorában posztoltam egy szuper citromkrém receptet , így egyértelmű volt , hogy ezt is be fogom építeni a tortába , mert enélkül számomra elképzelhetetlen lenne .
A puha vaníliás piskóta lapok között , enyhén savanykás ricottás , citromos krém lapul meg amit a citromkrém brutálisan karakteres íze koronáz meg . Szuper nyári desszert ami a rusztikus külsejével bárhol megállja a helyét .
Hozzávalók a piskótához : ( 18 cm átmérőjű )
- 4 db tojás
- 80 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- vanília kivonat
- csipet só
- 120 g rétesliszt
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
Hozzávalók a krémhez :
- 400 ml habtejszín ( legalább 30 % os zsírtartalmú )
- 250 g ricotta
- 250 g mascarpone
- 3 evőkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- vanília kivonat
- 4 evőkanál citromkrém
Egyéb hozzávalók :
- 1 adag citromkrém ( A teljes receptet itt találjátok )
- néhány citrom szelet
Elkészítés :
- A tojásokat kettéválasztjuk , majd a fehérjét kemény habbá verjük a cukor felével és a csipet sóval .
- A tojássárgáját fehéredésig verjük a maradék cukorral és a vanília kivonattal .
- A két masszát összekeverjük , majd pedig beleszitáljuk a száraz hozzávalókat is .
- 180 fokon sütjük körülbelül 20 percig ,
- Tűpróbával ellenőrizzük .
- A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük .
- Hozzákeverjük a mascarponet és a ricottát is a cukorral valamint a vaníliával együtt .
- Végezetül hozzáadjuk a citromkrémet is .
- Felhasználás előtt legalább 1 órát pihenjen a hűtőben .
Összeállítás :
- A piskótát három részre vágjuk .
- Az alsó réteget megkenjük a krém 1/3 részével majd arra locsoljuk a citromkrémet . Nincs kikötés , annyit tesztek rá amennyit szeretnétek , de azért hagyjatok valamennyit a díszítésre is .
- Ezt a lépést megismételjük majd bevonjuk a krémmel a torta külsejét is , és a maradék citromkrémmel valamint a citrom szeletekkel díszítjük .
- Minimum 4-5 órát , de inkább 1 éjszakát töltsön a hűtőben a tökéletes szeletelhetőség érdekében .
Köszönöm ha megosztod a bejegyzést , találkozunk legközelebb is, addig pedig gyere beszélgetni és tapasztalatokat cserélni Facebookra és Instagramra .
A bejegyzésben található képek a saját tulajdonomat képezik , felhasználásuk csak forrás megjelöléssel valamint az engedélyemmel kivitelezhető .
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.