Ezúttal egy igazi angol klasszikust hoztam el nektek ezúttal aminek a gyökerei egészen a 17.századig nyúlnak vissza és azóta is egy örök kedvenc világszerte . Számtalan változata született már azóta , de tudomásom szerint az eredeti Victoria sponge három alap hozzávalót tartalmazott ami a liszt , cukor és tojás hármasa volt . Ha akarták akkor ezt még feltúrbózták egy kis ánizzsal vagy koriander maggal .
Az idő előrehaladtával egyre több alapanyaggal egészítették ki vagy pedig dúsították ezt a már magában is isteni tésztát . Léteznek olyan verziók amik forró vizet vagy tejet használnak de olyanok is amikben az ecet csodatevő erejére esküsznek .
Az örök kedvenc töltelék számomra a tejszínhab , lekvár kombináció de hallottam már vanília krémes valamint csoki töltelékes változatokról is . A csokis egy kicsit brutálnak tűnik de biztos el lehet készíteni azt is élvezhető módon .
Köztudott tény , de azért elmondom ha még valaki nem hallotta volna . Viktória királynő után kapta a nevét , aki kellő szeretettel fogyasztotta ezt a süteményt a délutáni tea mellé . Nem csoda , hogy a kedvence volt ugyanis az illatos , szaftos piskóta , a lekvár és a tejszínhab találkozásának ki tudna ellenállni .
Egy kicsit rusztikus lett az én változatom küllemre , de én úgy gondolom , hogy ez a torta akkor a legszebb ha a töltelék egy kicsit kifolydogál a torta oldalán .Ha a hallottak alapján nektek is megjött a kedvetek hozzá akkor mindenképp készítsétek el . Jó sütögetést mindenkinek !
Hozzávalók : ( 20 cm es piskótához )
- 250 g vaj
- 125 g kristálycukor
- 125 g nádcukor
- 4 db tojás
- 1 citrom héja
- 1 citrom leve
- 250 g finomliszt
- 1 csipet szódabikarbóna
- csipet só
- 2 ek tej
Egyéb hozzávalók :
- 200 ml habtejszín
- 15 dkg málnalekvár
- porcukor
Elkészítés :
- A vajat a kétféle cukorral kihabosítjuk .
- Egyenként hozzáadjuk a tojásokat majd pedig a citrom különböző részeit .
- Beleszitáljuk a száraz hozzávalókat .
- Zárásként egy kevés tejjel dúsítjuk a tésztát .
- 180 fokon sütjük 35 - 40 percig .
- Amikor kihűlt , kettévágjuk és megtöltjük a keményre vert tejszínhabbal valamint gazdagon meglocsoljuk málna lekvárral .
- Porcukorral meghintjük a tetejét és már fogyasztható is .
- Tea mellé vagy akár egy vasárnapi ebéd lezárásának is tökéletes választás .
Köszönöm ha megosztod a bejegyzést , találkozunk legközelebb is, addig pedig gyere beszélgetni és tapasztalatokat cserélni Facebookra és Instagramra .
A bejegyzésben található képek a saját tulajdonomat képezik , felhasználásuk csak forrás megjelöléssel valamint az engedélyemmel kivitelezhető .
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.