A családomban mindig is nagyon kedveltek voltak a disznó különböző részei ámbár olykor olykor gondunk adódott azoknak az elkészítésével . Nekem még a tarja is meghaladta a képességeimet úgy 1 éve , de mióta már szülőktől külön élek , rá lettem kényszerülve , hogy tesztelgessek valamint , hogy recepteket bújjak . Ez a recept még a karantén időszak kellős közepén született , ugyanis szerettem volna valami olcsó de igazán kiadós ételt alkotni nektek . Szerintem sikerült is , mi Laurával nagyon szeretjük és azóta is kellő szeretettel fogyasztjuk . Még annyit tennék hozzá , hogy az igazán omlós husi titka a savakkal való játék . Ne gondoljátok , hogy most átmegyek séfbe és adom majd a szuper extra tippeket . Nem , csak egyszerűen egy idő után az ember maga is kitapasztal dolgokat amik utána is működnek . Szóval lényeg a lényeg , használjatok valami savas elemet a húshoz pl : citromlé , mustár , más citrusfélék , szójaszósz is akár . Megmarja a hús szerkezetét és sokkal omlósabb és puhább lesz a végeredmény .
Hozzávalók :
- 400 g tarja
- 6 evőkanál mustár
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál méz
- só , bors
- 3 evőkanál olaj
Elkészítés :
A tarja szeleteket egy zacskóba helyezzük , ha viszont nem szeletelt tarját vettetek volna akkor körülbelül 4-5 szeletre vágjátok fel ezt a darabot , de a hentest is megkérhetitek nyugodtan ilyenkor , hogy szeletelje fel nektek . Én például megszoktam kérni ilyenkor még arra is , hogy ha csontos tarját kérek akkor a csontot válassza le nekem . Ezzel nem csak időt spórolunk , hanem még jóval kellemesebb időtöltéssé tesszük a főzést mivel ez a feladat már lekerült a vállunkról .
A hagymát vékony csíkokra szeleteljük majd pedig rádobjuk a húsra valamint hozzáadjuk a pépesített fokhagymát is .
Ilyenkor már nincs más dolgunk mint a többi hozzávalót a húshoz adni és rendesen bele masszírozni az illatos , fűszeres pácot .
Sütés előtt legalább fél órát pihenjen a hűtőben de az a legjobb ha egy egész éjszakát a hűtőben tölt.
Következhet a sütés . Nem szeretek ezzel a divatos kifejezéssel élni , de most valahogy passzol ide . A hús szeleteket kérgesítjük. majd amikor mindkét oldaluk szépen megbarnult akkor 2-3 dl vízzel valamint még a maradék páclével felöntjük , lefedjük és 1 órán keresztül alacsony lángon rotyogtatjuk . Ha úgy érzékelnétek közben , hogy elfőtt a folyadék nagy része akkor nyugodtan pótoljátok .
1 óra elteltével elképesztően omlós husikat kapunk . A megmaradt szaftot körülbelül 50-60 g vajjal besűrítjük majd pedig gazdagon meglocsoljuk vele a husi szeleteket . Egy tipp a mártás elkészítéséhez . A vajat körülbelül 2-3 részletben adjátok majd a mártáshoz , mivel így szép selymes lesz , ellenkező esetben pedig túl folyós lenne vagy akár össze sem állna .
Krumplipürével tálaljuk valamint én még nagyon szeretek mellé valamilyen savanyúságot adni . De ez már tényleg csak ízlés kérdése . Készítsétek el ti is , mert nagyon egyszerű és nagyon finom étel .
Köszönöm ha megosztod a bejegyzést , találkozunk legközelebb is, addig pedig gyere beszélgetni és tapasztalatokat cserélni Facebookra és Instagramra .
A bejegyzésben található képek a saját tulajdonomat képezik , felhasználásuk csak forrás megjelöléssel valamint az engedélyemmel kivitelezhető .
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
motoroskonyhaja 2020.06.13. 17:49:19
Ajánlom figyelmedbe, ha legközelebb tarját szeretnél sültként felhasználni:
motoroskonyhaja.blog.hu/2014/06/05/a_legjobb_ciganypecsenye
Cake by fari 2020.06.14. 09:09:57
Vincent 2020.06.14. 14:06:56
motoroskonyhaja 2020.06.14. 14:12:41
motoroskonyhaja 2020.06.14. 14:17:23
Nem, nem szoktam beskatulyázni dolgokat, egyszerűen nekem tegnap este ez pattant be kapásból. Plusz - amit fentebb is írtam - egy tarjának nem kell órás párolás, mert pár perc alatt simán megsül szaftosra. Az már más kérdés, ha mártásban akarjuk tálalni.
(csak zárójelben Neked is leírom kb. az egész Dunántúlról gyűjtöttem cigánypecsenye recepteket cigány családoktól, azokból lett összegyúrva a végeredmény. Csak el kellett volna olvasnod ;) )
Vincent 2020.06.14. 14:27:21
Vincent 2020.06.14. 14:46:08
motoroskonyhaja 2020.06.14. 14:53:22
(u.i.: köszönöm, hogy olvasod a blogunkat, legközelebb majd meggondoltabb és megfontoltabb leszek ;)